Om Livelox

Livelox är ett analysverktyg för orientering som tillhandahålls av det norska företaget Livelox AS. Idén är att det ska vara enkelt att visualisera GPS-spår och vägval på en karta. Det är kul att i efterhand titta hur man har sprungit ute i skogen, men att skanna kartor eller ladda upp och ner filer är vi lite för lata för nuförtiden. Med Livelox automatiseras mycket av administrationen och du kan koncentrera dig på att analysera dina rutter, både från tävlingar och träningar. Jaja, det där låter ju bra, tänker du. Men hur funkar det?

Rutter

Rutter kan spelas in på flera olika sätt. Absolut enklast är att ladda ner en app till din smarta telefon som du tar med dig under passet. Logga in med ditt Eventor-konto i appen och tryck "Spela in". När du är tillbaka ligger rutten där, färdig att betrakta. Det går förstås också att använda en GPS-klocka. Då behöver Livelox läsa in en fil med rutten för att du ska kunna se den. Du kan välja att automatiskt hämta filen från en webbtjänst som t ex Strava, eller ladda upp filen manuellt. Har du inte använt en GPS-klocka kan du rita in din rutt för hand. Det är helt kostnadsfritt att spela in och ladda upp rutter.

Läs mer om hur du spelar in och laddar upp rutter

Läs mer om hur du tittar på dina egna och andras rutter

Inloggning

Du behöver vara inloggad för att som deltagare ladda upp rutter från en GPS-klocka, eller för att som arrangör lägga upp kartor och banor. För att titta på inspelade rutter behöver du däremot inte vara inloggad.

Inloggning sker med ditt Eventor-konto. Har du inget konto i Eventor kan du skapa ett konto direkt i Livelox.

Aktiviteter och klasser

Tävlingar och träningar går under benämningen aktiviteter i Livelox. Tävlingar och klasser kan hämtas från Eventor, men det går också att lägga upp aktiviteter som till exempel klubbträningar direkt i Livelox. Det kan göras i förhand eller i efterhand och är helt kostnadsfritt för dig som arrangör. Om en aktivitet är kopplad mot Eventor läses klasser, startlistor och resultat automatiskt över till Livelox och kopplas samman med de deltagare som lägger in sina rutter. I Eventors tävlingskalender visas en liten Livelox-ikon intill de tävlingar som är kopplade till Livelox, och länkar till Livelox-uppspelning av respektive klass visas i Eventors resultatlistor.

Läs mer om hur du skapar aktiviteter och klasser

Kartor

Kartor behöver förstås finnas tillgängliga. Livelox kan använda två typer av kartor:

  • Kartor från Svenska Orienteringsförbundets karttjänst Omaps
  • Kartor uppladdade direkt i Livelox

Kartor från Omaps

I Omaps laddar kartägarna - orienteringsklubbar eller kartföreningar - upp sina kartor. Kartorna behöver vara georefererade, vilket innebär att longitud och latitud för kartornas hörn ska vara kända. De flesta av dagens kartor är georefererade. Annars kan man vid uppladdningen enkelt passa in kartan mot en satellitbild och därmed göra den georefererad. När kartan väl är uppladdad i Omaps kan den användas om och om igen i Livelox. Tränar man ofta på samma område, till exempel runt klubbstugan, behöver kartan inte laddas upp på nytt. Det räcker med en gång. Om det inte finns någon karta över området så visas en satellitbild som bakgrund i stället.

Kartor från Livelox

Om kartan bara ska användas för en enda aktivitet i Livelox kan den laddas upp direkt till Livelox. Det är smidigt då kartan är manipulerad på något sätt, t ex en kurvbilds- eller korridorkarta som det inte finns någon poäng med att lägga in i Omaps. Kartan behöver även här vara georefererad, och är den inte det från början görs det enkelt via inpassning mot en satellitbild precis som i Omaps.

Läs mer om hur du hanterar kartor

Banor

Banor kan läsas in från OCAD, PurplePen, Condes eller annat banläggningsprogram. Livelox har även stöd för inläsning av banpåtrycksfiler, vilket innebär snyggt klippta kontrollringar och streck mellan kontrollerna, och kontrollsiffror placerade på rätt ställe.

Läs mer om hur du laddar upp banor

Kostar det något?

Det är gratis att spela in och ladda upp rutter, att titta på en rutt i taget rutt och att ladda upp kartor och banor. Vill man däremot jämföra flera rutter åt gången behöver man köpa en prenumeration. Det finns två typer av prenumerationer: klubbprenumeration och personlig prenumeration. Klubbprenumerationen ger alla klubbens medlemmar tillgång till rutter på träningar som klubben anordnar. Vill man titta på rutter från tävlingar på distriktsnivå och högre krävs en personlig prenumeration.

Priset för en klubbprenumeration är 500 kronor plus 20 kronor per medlem som gjorde minst en tävlingsstart under föregående år. Priset för en personlig prenumeration 499 kronor. En prenumeration räcker i ett år från betalningsdatumet och ger under den tiden tillgång till alla aktiviteter oberoende av aktivitetsdatum.

Som arrangör av en aktivitet är det gratis att lägga till kartor och banor.

Läs mer om prenumerationer

Undrar du över något?

Du kan kontakta oss om du har frågor eller funderingar om Livelox, eller om du har stött på något problem. Här hittar du kontaktuppgifter.

Mer information